Szpinak z mozarellą i pomidorem do naleśników

farsz do naleśników














Smaczny, pożywny i lekki wege obiadek lub lunch do pracy. 
Naleśniki z farszem szpinakowym z mozarellą i pomidorem doskonale smakują z dipem czosnkowo-chrzanowym
Sam farsz jest prosty w wykonaniu. 
Całe danie jest trochę czasochłonne, a zwłaszcza smażenie naleśników. 
Ale smak wart jest zachodu😊

Składniki:

1 opakowanie mrożonego szpinaku - ja najchętniej używam całych liści
1 niewielka cebulka
1 kulka mozarelli
1 średni pomidor
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulkę posiekaną w piórka i zeszklić ją.
Do cebulki dodać szpinak - najlepiej wcześniej rozmrożony i lekko przesiekany. Podsmażyć i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać i smażyć chwilę.
Pomidora umyć i pokroić w niewielką kostkę - jeśli pomidor jest mocno dojrzały może to być większa kostka. Całość smażyć do odparowania wody.
Następnie dodać mozarellę pokrojoną w kostkę. Całość wymieszać i smażyć do momentu odparowania wody.
Faszerować naleśniki.
Podawać z dipem czosnkowo-chrzanowym.

Smacznego 😋

Komentarze