Fistaszek - biszkopt z kremem z masła orzechowego

fistaszek














Biszkopt kakaowy przełożony słono-słodką masą z masła z orzeszków ziemnych, całość wykończona polewą czekoladową ze zmielonymi migdałami. 
Świetna mieszanka smaków i aromatów. 
Ciasto jest łatwe w wykonaniu chociaż trochę czasochłonne. 
Szczególnie przygotowanie blatów biszkoptowych. 
Ale całość jest warta grzechu... 😊

Składniki:

3 blaty biszkoptowe, każdy upieczony z dwóch jajek

1 biszkopt bezglutenowy:
2 jajka wielkości L
40 g cukru
50 g mąki bezglutenowej
10 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 ml oleju

Masa fistaszkowa:
300 g masła ogrzanego do temperatury pokojowej
1,5 szkl cukru pudru
250 g masła fistaszkowego

Poncz:
200 ml przegotowanej zimnej wody
sok z 1/2 średniej cytryny
1 czubata łyżka cukru

Polewa:
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
3 łyżki mleka
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka cukru
2 płaskie łyżki kakao
3 - 4 łyżki mielonych migdałów

Upiec biszkopty.
Jajka ogrzane do temperatury pokojowej ubić z cukrem na sztywną masę. Na koniec ubijania dodać olej i jeszcze chwilę ubijać. Dodawać partiami mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty. Wylać na blachę średniej wielkości i rozprowadzić po całej powierzchni na równo. Blachę posmarować margaryną i nie wysypywać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni bez termoobiegu. Piec 15 minut. Wyjąć. Wyłożyć na kratkę do wystudzenia.
Według tego samego opisu zrobić dwa pozostałe biszkopty. Wystudzić.


fistaszek

Przygotować masę.
Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać masło orzechowe i dalej ubijać do połączenia składników.


fistaszek

Przygotować poncz. Połączyć wszystkie składniki.

Złożyć ciasto.
Na podstawce ułożyć dolny blat biszkoptowy. Nasączyć lekko ponczem. Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/2 masy, rozprowadzić i przykryć drugim blatem. Nasączyć z wierzchu drugi blat, wyłożyć pozostałą część masy i przykryć trzecim blatem. Trzeci blat nasączyć z wierzchu ponczem i odstawić całość do odpoczęcia .


fistaszek
biszkopt


Przygotować polewę.
Do rondelka wrzucić połamaną czekoladę, masło, cukier i mleko. Podgrzać do rozpuszczenia. Dodać kakao. Wymieszać i wyłączyć ogień. Dodać mielone migdały, wymieszać i lekko przestudzić. Wylać na ciasto i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Gęstość polewy można regulować. Jeśli będzie za gęsta można dodać odrobinę mleka i podgrzać. Jeśli będzie za rzadka można dodać dodatkową łyżkę mielonych migdałów.
Gęsta polewa będzie się źle rozprowadzała po cieście. Natomiast rzadka rozpłynie się za bardzo.


biszkopt

Ciasto podawać po kilku godzinach chłodzenia.

Smacznego 😋

Komentarze