Czerwona kapusta zasmażana z czerwonym winem i konfiturą porzeczkową

kapusta czerwona zasmażana z czerwonym winem















Wykwintne danie, doskonałe jako dodatek do mięsa. 
Kapusta jest lekko słodka, lekko kwaśna i ma lekki posmak wina. Idealnie sprawdza się ze zwykłym schabowym i wszelkimi mięsami pieczonymi lub smażonymi bez sosu. 
Przepis jest prosty w wykonaniu a jego wykonanie zajmuje około 30 minut.

Składniki:

ok. 1 kg czerwonej kapusty
1 duża szalotka lub czerwona cebula
1 szkl czerwonego, wytrawnego wina
2 łyżki konfitury lub dżemu z czerwonych porzeczek
sól, pieprz
1 łyżka oleju
ewentualnie odrobina cukru - w zależności od słodkości porzeczek

Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzać olej. Wrzucić cebulkę pokrojoną w piórka i zeszklić.
Dodać poszatkowaną kapustę - im cieniej poszatkowana tym krócej będzie się dusiła. Podsmażyć 5 minut. Dodać wino i konfiturę.
Dusić pod przykryciem ok 30 minut co momentu aż kapusta zyska odpowiednią miękkość. Od czasu do czasu pomieszać. 
Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Można ewentualnie doprawić odrobiną cukru o ile porzeczki oddały za mało słodyczy.


kapusta czerwona zasmażana z czerwonym winem

Kapustę dusić do lekkiej miękkości. Jeśli kapusta nie dojdzie a płyn wyparuje, można dodać 2 łyżki gorącej wody i dusić do uzyskania odpowiedniego efektu.

Podawać na ciepło.

Smacznego 😋

Komentarze