Najlepiej smakuje podana z jakąś kwaśną surówką lub po prostu z piklami - np. marynowaną dynią lub sałatką szwedzką.
Można ją również podać na drugi dzień - podgrzaną w piekarniku lub podsmażoną na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Podgrzewając na patelni najlepiej grzać na małym ogniu, pod przykryciem i nie mieszać a jedynie poruszać patelnią.
Składniki - na 4 dorosłe porcje
ok 500 g mrożonego kalafiora
4-5 średnich ziemniaków
200 gr szynki konserwowej
200 twarogu wędzonego - można zastąpić zwykłym twarogiem lub mozarellą
1 jajko
pęczek koperku
200 ml śmietany 30%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ziemniaki ugotować w mundurkach na prawie miękko. Wystudzić, obrać ze skórki i pokroić na ósemki.
Kalafiora ugotować na prawie miękko w wodzie z solą, odrobiną cukru i dwoma łyżkami octu jabłkowego. Odlać wodę. Pokroić na małe cząstki, nie odrzucając grubszych części.
Szynkę pokroić na paseczki. Koperek posiekać.
Dno i boki naczynia żaroodpornego posmarować smalcem lub olejem. Na dno ciasno ułożyć ziemniaki, posypać koperkiem i posolić.
Na ziemniaki ułożyć szynkę, na szynkę kawałki kalafiora.
Zrobić sos. Roztrzepać jajko. Dodać odrobinę soli, pieprzu i pełną łyżeczkę tartej gałki muszkatołowej. Dolać śmietanę i porządnie wymieszać. Polać zapiekankę.
Na wierzch pokruszyć twaróg i lekko ugnieść całość.
Przykryć pokrywką lub okryć folią aluminiową, tak, aby nie dotykała sera.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, granie góra dół bez termoobiegu, na ok 40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę lub folię aluminiową, włączyć termoobieg i zapiekać ok 15 minut do zrumienienia twarogu.
Podawać z wyraźnymi w smaku surówkami lub piklami.
Smacznego 😋
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.