Pieczona szynka peklowana w zalewie

szynka peklowana












Domowa wędlina albo pieczeń do obiadu - zależy kiedy i jak grubo pokroimy:-) Doskonale smakuje zarówno na zimno, do kanapek jak i na ciepło, na obiad, koniecznie polane sosem. 
Marynowanie zajmuje kilka dni ale dzięki temu mięso jest dobrze doprawione nie tylko z wierzchu ale również w środku.

Składniki:


ok. 2 kg surowej szynki wieprzowej

Zalewa:
3 szklanki przegotowanej, zimnej wody
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
3 goździki
1/2 łyżeczki soli
100 g soli peklowej

Z wody, przypraw i soli zrobić zalewę. 
Szynkę ponakłuwać porządnie patyczkiem do szaszłyków - dzięki temu zalewa wniknie porządnie do środka mięsa. Mięso zanurzyć w zalewie, przykryć i najlepiej docisnąć czymś ciężkim, żeby szynka nie wypłynęła. Odstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 3-4 dni.


szynka peklowana

Po zapeklowaniu mięso wyjąć z zalewy, osuszyć lekko i obsypać całe majerankiem jeśli ktoś lubi. Ułożyć na blasze lub w brytfannie i podlać 1 szklanką wody.


szynka peklowana

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, bez termoobiegu i piec około 2 godzin. 
Po 1 godzinie szynkę należy obrócić, żeby się przypiekła równo ze wszystkich stron.
Po upieczeniu - jeśli chcemy podawać ją na ciepło, musimy odczekać parę minut, żeby szynka odpoczęła. A jeśli chcemy podawać na zimno - czekamy do całkowitego wystygnięcia - najlepiej wtedy schłodzić ją przez noc w lodówce. Oczywiście do lodówki wstawiamy kiedy wystygnie do temperatury pokojowej.

Smacznego 😋

Komentarze