Ucierane ciasto pomarańczowe z mąki ryżowej - bezglutenowe

bezglutenowe ciasto pomarańczowe












Aromatyczne, pulchne i wilgotne ciasto o zapachu pomarańczy, polane pomarańczową czekoladą.... Pyszności 😋Przepis ten znalazłam na blogu KwestiaSmaku i zaadaptowałam do wersji bezglutenowej. 
Wyszło idealnie, ładnie wyrosło i wypiekło się.

Składniki:

Ciasto:
250 g masła - lub mieszanki masła i margaryny
200 g cukru pudru
4 jaja
175 g mąki ryżowej białej
75 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża pomarańcza - skórka z pomarańczy i 90 ml soku

Polewa:
50 ml soku z pomarańczy
50 g cukru pudru
100 g czekolady: może być biała, gorzka lub mleczna
ewentualnie wiórki kokosowe do posypania

Masło i jaja należy ogrzać do temperatury pokojowej -  najlepiej wyjąć je z lodówki dzień wcześniej.
Mąki i proszek do pieczenia wymieszać.
Pomarańczę dokładnie umyć i otrzeć z niej skórkę a następnie wycisnąć sok.
Jeśli pomarańcze są małe trzeba będzie użyć dwóch sztuk.

Masło pokroić na małe kawałki i wrzucić co miski. Dodać cukier puder i utrzeć mikserem na puszystą masę. Zajmie to parę minut ale nie należy się zniechęcać ponieważ od tego zależy efekt końcowy.
Do utartego masła należy dodawać po jednym jajku i ubijać na najwyższych obrotach do momentu aż składniki porządnie się połączą. Po kolei dodawać kolejne jajka i mocno ubijać mikserem.
Masa może zacząć się warzyć ale dodanie mąki zatrzyma proces. 
Dodać mąki z proszkiem i dalej ubijać już na trochę mniejszych obrotach. Na koniec dodać 3/4 z otartej skórki pomarańczowej. Całość wymieszać i odłożyć mikser.
Na koniec wlać 90 ml soku z pomarańczy i wymieszać ciasto - szybko ale w miarę delikatnie i dokładnie.
Wylać na tortownicę - ok 20 cm średnicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 55 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić.


bezglutenowe ciasto pomarańczowe

bezglutenowe ciasto pomarańczowe

Przygotować polewę.
Do rondelka wlać 50 ml soku z pomarańczy, dodać pozostałą skórkę pomarańczową i cukier puder. Podgrzać całość do momentu, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę połamaną na kawałki. Mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić i polać zimne ciasto. Po wierzchu można ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi.


bezglutenowe ciasto pomarańczowe

Smacznego 😊

Komentarze